Webáruházunk a biztonságos használat mellett a felhasználói élmény javítása érdekében cookie-kat (sütiket) használ. Részletes információt a cookie-ról itt olvashatsz: Adatvédelmi tájékoztató

Termékek Menü

5 érv a savanyúság fogyasztása mellett

5 érv a savanyúságok fogyasztása mellett!
 

Mi is az a savanyúság? Szigorú értelemben véve savanyúságnak az erjesztéssel készült savanyú élelmiszereket értjük. Ide tartozik pl a savanyú káposzta, illetve minden erjesztéssel savanyított zöldség, gyümölcs, kovászos uborka. Nem összetévesztendő az ecetes lében eltett zöldség és gyümölcs savanyúsággal, a hagyományos savanyítás fermentációval, erjesztéssel készül! A hagyományos módon erjesztéssel savanyított élelmiszerek előnye, hogy sokáig eltarthatóak, megmarad vitamin, és ásványi anyag tartalmuk, így a téli hónapokban ideális vitaminpótló finomságok. Ráadásul a benne lezajló biokémiai folyamatoknak köszönhetően felszaporodnak benne azok a jótékony baktérimok, amelyek segíthetnek emésztőszerv rendszeri problémáink kezelésében a bélflóra pro-biotikus egyensúlyának fenntartásában.

 

 1. Jótékony hatással vannak az emésztésünkre, bélflóránkra.

A savanyúságok a bennük található brobiotikus baktérimok és emésztést segítő enzimek révén jótékony hatással vannak aza emésztésünkre, segíti a bélflóránk megfelelő egyensúlyának fenntartásást. Így az emésztőszerv rendszeri problémák kialaklásának esélyét csökkentik, megelőzik, enyhítik a puffadásos, gyulladásos tüneteket, segítik az immunrendszer harcát a betegségekkel, fertőzésekkel szemben. Antibiotikm kúra mellé kimondottan javasolt. Nehéz ételek mellé fogyasztva megkönnyítik annak megemésztését, így azok nem nehezítenek el, nem ülnek meg a gyomrunkban, komfortérzetünk javul.

 

 2. Jóbarát a fogyókúrában, szénhidrátszegény diétában.

A savanyított zöldségek, gyümölcsök negatív kalóriás táplálékok, mivel emésztésük több energiát igényel, mint amit ők maguk adnának. Szénhidrát tartalmuk, főleg a zöldségeknek, elenyésző, rosttartalmk viszont magas. Köretként fogyasztva, vagy a köret egy részét helyettesítve csökkenthetjük a napi szénhidrát bevitelt, rosstartalma eltelíti a gyomrunkat, így hamarabb jóllakottnak érezzük magunkat, ezáltal segít a fogyásban. A rosttartalma az emésztési folyamatokat, a bélrendszer működését is segíti.

 

 3. Remek vitaminforrás a téli hónapokban is.

A savanyítási eljárásnak köszönhetően az alapanyagok vitamin és ásványi anyag tartalma megmarad, jól eltarthatóvá teszi ezeket az élelmiszereket, ezáltal a téli friss gyümölcs - zöldség nélküli időszakban remek vitaminforrást jelentenek. A hideg hónapokban, amikor dúlnak a felső léguti betegségek, mindenki köhög, tüsszög, természetes ellenszerként fogyassznk sok savanyú káposztát, magas c vitamin tartalma támogatja az immunrendszerünket a betegségek legyőzésében.

 

 4. Olcsó alapanyagok

Ma már sokféle minőségben, sokféle savanyúság kapható az üzletekben, piacokon, de ha biztos akarsz lenni benne, hogy mit tartalmaznak, a legtöbb házi elkészítése sem túl bonyolult. Az alapanyagok, zöldségek a nyári szezonban olcsók, ha meg tudod termelni magadnak, akkor még jobban jössz ki. A hűtőben, vagy hűvös száraz helyen, lében hónapokig elállnak, feltöltheted vele előre a kamrádat. 

 

 5. Egyszerűen csak azért mert finomak

Végül, de nem utolsó sorban együnk napi szinten savanyúságot csupán azért mert finomak. Végtelen variációban készíthetjük el őket mind alapanyag, mind fűszerezés tekintetében. Ehetjük köretként, főétel mellé klasszikusan savanyúságként, keverhetjük friss salátával. Különleges szendvicseket is készíthetünk velük, vagy aki szereti, magában is fogyaszthatja. A nyári kánikula beköszöntével eljött a kovászos borka készítésének ideje is, amely valóban nagyon egyszerű, és gyors - már ami a mi munkánkat illeti, a lényeget elvégzi a napsütés, és a meleg.

 

 Kovászos uborka

  • 5 literes befőttes üveg
  • 4kg fürtös uborka (én a kicsi - közepes méretűeket szeretem)
  • 1 szelet fehér kenyér
  • 1 nagyobb szál kapor (vagy egy csokor)
  • 10 szem fekete bors
  • 10 szem Váraljai koriander (kihagyható)
  • 10 szem Váraljai mustármag (kihagyható)
  • 3-4 gerezd fokhagyma (én nem szeretem, ki szoktam hagyni)
  • ízlés szerint só (én ehhez a mennyiséghez 2-3 kisebb evőkanállal szoktam tenni, nem púpozott)
  • víz

Az uborkákat alaposan mosd meg, vágd le mindkét végüket. Hosszában hasítsd be 2-3 helyen, hogy jól át tudja majd járni a fűszeres-sós lé. A kimosott, tiszta üveg aljára tedd a kapor felét és a szemes fűszereket. Az uborkákat állítva tedd az üvegbe, szorosan egymás mellé, hogy lehetőleg legjobban kitöltsék az üveget. Ezután tedd a tetejére a kapor másik felét, szórd rá a fokhagymákat és fedd le a kenyérszelettel. A vizet egy lábosban melegítsd meg, oldd fel benne a sót és öntsd az üvegbe az uborkákra, hogy teljesen ellepje a kenyeret is. Kicsit mozgasd meg az üveget, hogy a beszorult levegőbuborékok a felszínre tudjanak jönni. Már csak le kell fedned egy kis tálkával, és napos, meleg helyre tenni. Az időjárástól függően 2-4 nap alatt elkészül. Ha ropogósabban szereted, előbb vedd ki az üvegből az ubikat, ha puhábban, akkor hagyd kicsit tovább. Ha nagyon nagy a meleg és párolog a lé, önts utána egy kis vizet. Vigyázz, ha túl sokáig hagyod állni, megpossadhat, ha nincs elég meleg, akkor nem savanyodik, nem készül el, hanem megrohad. Ha úgy érzed, elkészült, tedd át egy másik edénybe az uborkákat, leszűrve öntsd rá a levét és lefedve a hűtőben tárolt. Jó étvágyat! :)

Tartalomhoz tartozó címkék: életmód tippek, receptek