Webáruházunk a biztonságos használat mellett a felhasználói élmény javítása érdekében cookie-kat (sütiket) használ. Részletes információt a cookie-ról itt olvashatsz: Adatvédelmi tájékoztató

Termékek Menü

CSOKOLÁDÉ? IGEN, KÉREK!

MIÉRT SZERETJÜK A KÉZMŰVES CSOKOLÁDÉT?
Csoki - mámor - édes élet!

Csokoládé - kevés ember van ezen a földön, aki e szó hallatán ne mosolyodna el. Van akinek Gombóc Artúr kerek, lyukas, szögletes, töltött és még ki tudja, milyen csokoládéja jut eszébe, van akinek  a Csokoládé című keserédes hangulatú film Juliette Binoche-sal, és Johnny Deeppel a főszerepben, mely az élet értelmét, az elfogadást, önmagunk megtalálását boncolgatja a csokoládét használva metaforának. Aztán van, akinek e szó hallatán édesebbnél édesebb, remek, szemet gyönyörködtető, ízlelőbimbókat kényeztető édesség jut eszébe.

 

Nekünk a kézműves csokoládék lettek egy ideje a kedvenceink, és azt is eláruljuk, hogy miért.

Elsősorban talán azért, mert tényleg nagyon finomak. Ez annak köszönhető, hogy akár a Sweetic Csokimanufaktúra, akár a Merens Choko termékeit nézzük, a készítők csak a legkiválóbb minőségű alapanyagokkal dolgoznak, válogatott hozzávalókkal készítik el ezeket a gyönyörűségeket. A kézműves csokoládék alapanyagát javarészt kézzel temperálják. Ez egy olyan technikai eljárás a csokoládékészítés folyamatában, amikor a folyékony alapanyagot nagy odafigyeléssel, pontosan meghatározott hőmérsékleteken, megadott ideig mozgatják, keverik, elérve azt a megadott kristályszerkezetet, amelynél szilárdulás után megkapjuk a tökéletes állagú csokoládét, amely egyszerre selymes, omlós, a legjobban adja ki remek ízeit, ugyanakkor roppanós. A hozzáértők azt mondják, ha eltörünk egy csokit, már a törés hangjából, és a felület milyenségéből is megállapítható a csokoládé minősége. A temperálást kézzel végzik, hagyományos módon, márványlapon, spatulákkal mozgatva a csokifolyamot. Ez időigényes, és nagy szakértelmet megkövetelő elljárás, de csak így kaphatunk minőségi alapanyagot.

Ezután az ízesítésnek, díszítésnek már csak a képzelet szab határt. Lehet pl barackpálinkába áztatott sárgabarack darabokat keverni bele, mint pl a Sweetic táblás barackpálinkás fehércsokoládéja, vagy különleges kandírozott rózsaszirmokkal szórni, mint a Merens Choko rózsaszirmos, meggyes, pisztáciás tejcsokija. Mi mindig gyermeki kíváncsisággal kóstoljuk meg a hihetetlenebbnél hihetetlenebb kombinációkat. Van abban valami játékosság, amikor az édességbe harapva találkozunk egy-egy fanyar aszalt meggyel, vagy egy roppanós mandulával, pisztáciával, ahogyan elkeveredik az olvadó csokiban!

 

Miben különböznek a kézműves csokoládék nagyipari társaiktól?

Tulajdonképpen, mindenben! Az elkészítés módjában, amelybe fentebb egy kicsit belekukkantottunk, az alapanyagokban, összetevőkben. A nagyipari csokoládék esetében sokszor találkozunk olcsó adalékanyagokkal, állományjavítókkal, ízfokozókkal, mesterséges aromákkal. A kakaóvaj helyett nagy mennyiségű hidrogénezett növényi zsiradékokat használnak, amely se nem egészséges, se nem finom. A hozzáadott rengeteg cukorral próbálják a megfelelő állagot elérni, kompenzálva a temperálás kényes műveletének elhagyását, ám ezzel elnyomják a kakaó kítűnő aromáit, ízeit. Édes lesz a termék, de nem lesz ízletes. A prémium minőségű kézműves csokoládék tartósítószereket sem tartalmaznak. Nem beszélve arról, hogy ízviláguk, küllemük különleges, egyedi, szép, szinte ránk kacsint, hogy vigyük magunkkal!  wink

 

Na de az ár...

Igen, mondhatnánk, hogy a kézműves csokoládék drágák, ám mi ilyet nem mondunk! Magasabb az áruk a tucat csokoládékhoz képest, ám sokkal többet kapunk annál, mint amit kifizetünk érte. Ezek a csokik nem pusztán csak édességek, hanem igazi remekművek, minőségi prémium alapanyagokból. Nem személytelen termékek, hanem kis mesterművek, amelyek mögött olyan emberek állnak, akik a csokoládé iránti szenvedélyüket, sok órányi munkájukat, ötletüket, szeretetüket tették a kis táblákba. Megtalálhatjuk őket, megismerkedhetünk velük, garanciát kapva arra, hogy biztonságos élelmiszert vásárolunk. Most is csak ismételni tudjuk magunkat, ár-érték arányban nem kerülnek sokba ezek a csokik szemben a nagyipari csokival, amelyek esetében sokszor olyan dolgokért fizetünk, amelyeknek semmi keresni valója nincs ebben a fenséges édességben. 

Ha volt szerencséd már kóstolni kézműves csokoládét, akkor tudod, miről beszélünk! Összehasonlíthatatlan az íz a nagyipari termékekhez képest, de tényleg!

Ha pedig kedvet kaptál, hogy kipróbáld, vagy szeretnéd másokkal is megosztani ezt az élményt, csokit ajándékozva, itt válogathatsz a szebbnél szebb, finomabbnál finomabb kézműves csokik között :    

Tartalomhoz tartozó címkék: életmód tippek, receptek