Webáruházunk a biztonságos használat mellett a felhasználói élmény javítása érdekében cookie-kat (sütiket) használ. Részletes információt a cookie-ról itt olvashatsz: Adatvédelmi tájékoztató

Termékek Menü

Egy csipet chili

Becsei Szeréna
2016. 05. 04. 00:00:00

Az Alföldön nem csak a menyecskék tüzesek! :)

 

Dél-alföldi lányként hamar megtanultam, hogy a szegedi halászlé tészta nélkül, csípősen az igazi, és a szegedi paprikának nincsen párja - na meg a papucsnak sem! 

Ám gasztronómiai kalandozásaim közben hamar felfedeztem, hogy a hagyományos fűszerpaprika mellett az Alföldön egyre többen termelnek chili paprikát, amelynek mind megjelenése, mind erőssége, íze, aromája oly sokszínű. 

 

Milyen is a chili (vagy más néven csili, chilli, chile) növény?

A chilipaprika a trópusi vagy szubtrópusi égövön termesztett csípős termésű paprikafajták összefoglaló neve. Ezekből készítik a cayenne-i bors nevű fűszert, a chili fűszerkeverékek meghatározó alkotóját. Magyarországon egy apró termetű változata díszpaprikaként is ismert. Szerencse, hogy a paradicsom, és a csemege paprikával egy családba tartozik, így termesztése is azokhoz hasonló, azzal a különbséggel, hogy valamivel nagyobb melegre van szüksége. Kimondottan kedveli a napsütést, és a vizesebb talaj sem árt neki.

A chilipaprika növények kis és közepes méretű bokrok, amelyek 0,5-2 m magasra nőnek. Általában évelő növényként termesztik őket, de ha jó melegben vannak, akár több évet is élnek. Kis és közepes méretű, hosszúkás sötétzöld levelei vannak. A termések csüngenek a növényen, vagy egyenesen is állhatnak, mint megannyi kis gyertya. A gyümölcs eleinte sötétzöld színű, ám ahogy érik, a legtöbbjük gyönyörű élénk piros lesz. Vannak azonban sárga, narancssárga, sőt különleges lila, barna (csoki chili) színű paprikák is. A formájuk is megannyi féle, lehet hosszúkás hegyes, dagi gombóc, vagy kis kúp alakú. Eme szín és formavilág sokszínűsége kertünk igazi díszévé teszi ezt a növényt.

 

Mitől csíp a chili?

A chili a benne levő kapszaicin nevű vegyület miatt csíp, amely ingerli a szájban levő fájdalomérzetért felelős idegvégződéseket. Ezeket tartósan érzéketlenné teszi, ezért a rendszeres chilifogyasztók ugyanazt a paprikát kevésbé érzik csípősnek, mint a gyakorlatlanok. A paprika csípősségének mértékegysége a Scoville skála (SHU), ezzel mérik, hogy mennyi kapszaicint tartalmaz egy paprika. A Scoville teszt lényege, hogy a vizsgált paprikából oldatot készítenek, amit addig higítanak cukros vízzel, amíg a csípős ízt érezni lehet. A csípősséget tehár a higítás mértéke határozza meg.Például a Habanero esetében, ami akár 350 000 SHU értékű kivonatot is produkálhat, több, mint 350 000 -szeresére kell higítani ahhoz, hogy ne érezzük a csípős ízt. A kapszaicin vízben nem oldódik, ezért is hatástalan, ha a csípő-égő érzésre vizet iszunk. Jól oldódik viszont alkoholban, de egy pohár tej is enyhülést adhat.

 

Miért jó chilit enni - avagy a chili jótékony hatásai!

A chilit elsősorban fűszernövényként ismerjük, de mint a legtöbb fűszer, ez is tulajdonképpen gyógynövényként is aposztrofálható. Sok értékes ásványi anyag, nyomelem, vitamin található benne, úgy mint pl a kálium, kalcium, foszfor, béta-carotin, de bioflavonoidokban is bővelkedik. Hangsúlyoznunk kell, hogy a chilipaprika nem csodaszer, de változatosabbá teszi a táplálkozásunkat, értékes összetevői segíthetnek az egészségünk megörzésében, és a teljesség igénye nélkül az alábbi jótékony hatasokkal bírhat:

  • serkenti az emésztő nedveket, a bélműködést, ezáltal elősegíti a táplálék feldolgozását
  • antibakteriális hatású, tisztítja az orr, melléküreg járatait.
  • védi a gyomrot az acetilszalicil - sav és egyéb  irritáló anyagok hatásától, így gátolva a gyomorfekély kialakulását.
  • külsőleg, krémekben alkalmazva fájdalom csillapító hatású, a bőrben vérbőséget okozva segíti annak gyógyulását, regenerálódását.
  • fokozza az anyagcserét, ezért segítheti a fogyást
  • javítja a keringést, emeli a vérnyomást, ezáltal alacsony vérnyomásúaknak a paprika fogyasztása frissítő, élénkítő hatású lehet.

         ...és még sorolhatnánk napestig a jótékony hatásait. Egy a lényeg, a chilit is számos jótékony hatása ellenére mértékletesen fogyasszunk, de fogyasszunk, már ha szeretjük a csípőset.

 

A chilipaprika felhasználása.

A kapszaicin hatóanyagként a gyógyászatban, kozmetikai iparban is használatos. Különböző kenőcsökben, krémekben megtalálható, amelyeket gyulladás csökkentésre, fájdalmak enyhítésére használnak ( pl reumás fájdalmakra kiváló, pikkelysömör kezelésében is alkalmazható).

A fűszernövény gyümölcseit sokféleképpen dolgozzák fel. Szárítva por fűszer készül belőle, amelyet önmagában, vagy más fűszerkeverékek alapanyagaként ételek ízesítésére használhatunk. A paprikapépből különböző szószok készülhetnek, de halottam már chilis áfonyalekvárról, és csokikrémről is, mint igazi különlegesség. A csokoládéval igazi tüzes szerelmespárt alkotnak - édesen csípős kapcsolat az övék.

A sokféle ízletes szósz a nyári grillpartik izgalmas kiegészítője! Itt a jó idő, kezdődik a kerti parti szezon! Légy te is a grillerek királya, királynője és emeld a hangulat tetőfokát egy csípős Attila díjnyertes chiliszósszal, amely elsőprő, mint egy tűzvihar, vagy kedveskedj egy Édes csípés mártással, amely pajkosan csipkelődik, mint egy enyhe nyári fuvallat.

 

Ha kedvet kaptál, hogy te is átéld ezt az elsöprő ízvihart, kersd chilis termékeinket a Chili csodák oldalunkon! 

Tartalomhoz tartozó címkék: életmód tippek, receptek