Webáruházunk a biztonságos használat mellett a felhasználói élmény javítása érdekében cookie-kat (sütiket) használ. Részletes információt a cookie-ról itt olvashatsz: Adatvédelmi tájékoztató

Termékek Menü
Fa kürtőskalács készítő készlet 4db-os Katt rá a felnagyításhoz

Paraméterek

Származási hely Románia (Erdély)

Fa kürtőskalács készítő készlet 4db-os

Ár:
1.890 Ft (1.488 Ft + ÁFA)
Elérhetőség: Raktáron
Menny.:db

Leírás

Fa kürtőskalács készítő

Bár megoszlanak a vélemények a kürtőskalács eredetéről, mégis leginkább hagyományos erdélyi édességnek tartják. Az eredetileg faszén parázson sült kelt tésztás, karamellizált cukros édesség igen közkedvelt sütemény, a strandok, és majálisok elengedhetetlen étele. Ma már a hagyományos recepten túl számos ízesítéssel készítik, fahéjas, kakaós cukorral, vagy dióba, mogyoróba hempergetik.

Azért, hogy ezt a finom édességet otthon is elkészíthesd, kínálunk neked házi kürtöskalács sütőt. A tepsiben egyszerre 2 kisebb kalácsot süthetsz a másik kettőre pedig előkészítheted a következő kettőt. A fém tepsibe tegyünk egy kis olajat. A tepsi alá helyezzünk fémlemezt, és forrósítsuk fel az olajat. Ebben süssük meg a tésztákat és még forrón forgassuk ízesített cukorba.

Faszén grillen is használhatjuk, de legyünk óvatosak, már csak parázsló szénen süssük a tésztákat. Ekkor a cukrot is óvatosan rákaramellizálhatjuk a tésztára.

A fából készült kürtőskalács sütő szett tartalmaz:

  • 4db sütő dorongot (16cm fej 16cm-es nyéllel),.
  • egy db fémlemez tálcát (16x16cm)

 Mivel annyian kértétek, érdeklődtetek, hogyan is lehet használni a kürtőskalács készítőt, természetesen én is tesztelés alá vetettem ezt a méltán népszerű eszközt. Most íme, leírom néhány mondatban a tapasztalataimat, pár képpel is illusztrálva.

Először lássuk a receptet:

Hozzávalók ( 4 kicsi tekercshez)

  • 25 dkg liszt
  • 1,5 - 2 dkg élesztő
  • 1,25 dl langyos tej
  • 3 dkg cukor (ha édesebben szereted a tésztát, lehet egy kicsivel több)
  • 3 dkg olvasztott vaj
  • 1 tojás
  • csipet só

A lisztet szitáld bele gy tálba, a közepébe nyomj egy kis mélyedést, ebbe morzsold bele az élesztőt, öntsd bele a tejet és adj hozzá egy kis kanál cukrot a megadott mennyiségből. kevert össze egy kissé, és letakarva futtasd fel az élesztőt. Keverd össze az olvasztott vajat, maradék cukrot tojást és csipet sót, majd add a liszthez és dagaszd simára.a tésztát. Amikor már összeállt és rugalmas, formázz egy labdát belőle és kilisztezett tálban, meghintve liszttel, meleg helyen keleszd kb fél óráig. 

A megkelt tésztát belisztezett gyúródeszkán nyújtsd ki, és vágd 2-3 cm széles csíkokra. (nekem a derelyevágó nagyon bevált erre). A kürtőskalács sütő dorongokat olajozd be, hogy ne ragadjon rá a tészta, és sütés után könnyedén le tudd húzni róla a kész kalácsot. Ezután tekerd fel spirálban a tésztacsíkokat úgy, hogy legyen egy kis átfedés köztük, majd a lent leírt módokon süsd meg a kalácsokat.

 

1. Olajban sütés

Az alapleírásban elméletileg a kürtősfákra feltekert tésztát az alumínium tálcában felforrósított olajban meg kell sütni, ezután forró cukorban meg kell hempergetni. Az olajteknő alá kell tenni egy tepsit, edényt, ami bírja a meleget mert egy kissé pontatlanok a tálca illesztései és kicsöpöghet az olaj. A feltekert kürtőskalács tésztát nem szabad nagyon forró olajban sütni, mert hamar megég, a közepe pedig nyers marad. és sülés közben forgatni kell a rudat. Nekem a cukorban forgatás nem igazán jött össze, mert kristályos barna cukorba hempergettem, és az nem akart rátapadni. Szerintem a porcukor alkalmasabb erre. 

Ezzel a sütési módszerrel egy nehezebb, fánkszerű tésztát kapunk. Nem rossz, de nem is az igazi kürtőskalács lesz a végeredmény. Azért elfogyott ;)

 

2. Sütőben sütve

Mivel sokan kérdeztétek, a kürtőskalács sütő alkalmas e sütőben sütésre, ezt mindenképp ki akartam próbálni. Jelentem: igen, alkalmas! Ebben az esetben ugyanúgy feltekertem a tésztát az előzőleg olajjal/vajjal megkent fára, kívülről is megkentem egy kicsit, és beleforgattam a cukorba. Egy ócskább, kopott tepsire fektettem a kürtőskalács sütő fákat, de csak azért, mert a saját tálcájában az olajos változat sült. Egyébként azt is be lehet tenni a sütőbe. Légkeveréses 170-080 fokos sütőben megsütöttem, amíg a cukor is egy kicsit meg nem olvadt rajta. Ezzel a módszerrel teljesen olyan lett, mint amilyet a majálison is lehet kapni, kívül ropogós, belül könnyed foszlós. Bevallom, a sütőben sült variáció jobban ízlett.

A harmadik fajta sütést, a grillen, faszénen készítést azt hiszem, majd nyáron kipróbáljuk, ígérem! :)

 

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Írja meg véleményét



Megjegyzés: A HTML-kód használata nem engedélyezett!
Értékelés: Rossz Kitűnő