Webáruházunk a biztonságos használat mellett a felhasználói élmény javítása érdekében cookie-kat (sütiket) használ. Részletes információt a cookie-ról itt olvashatsz: Adatvédelmi tájékoztató

Termékek Menü

Fehércsokis-mascarponés torta málnával, mandulalisztből

Becsei Szeréna
2017. 01. 23. 17:46:44

Málnás-fehércsokis-mascarponés torta mandulaliszt piskótával

Nem tagadom, szeretem a tortákat, ám nem azt a bolti, vajkrémes nehéz izét a szivacsszerű tésztával. Be kellett látnom, ha finom tortát szeretnék, vagy végigböngészek több tucat cukrászdát, mire megtalálom a legjobb, legfinomabb tortákat, vagy magam készítem el a saját szájízem szerint. Vettem hát egy 18cm átmérőjű kapcsos mini tortaformát, és kísérletezésbe kezdtem. 

Egyik kedvencem ez a fehércsokis-mascarponés mandulalisztes torta lett. Könnyű elkészíteni és a krém ízesítésére rengeteg lehetőség van. Készíthetjük sima vaníliás krémnek, bármilyen bogyós gyümölccsel feldobható, de narancsos-fahéjas ízesítéssel akár karácsonyi édességnek is beillik.

Hozzávalók a tésztához:

  • 2 közepes tojás
  • 4 evőkanál mandulaliszt
  • 2 evőkanál nyírfacukor, eritrit, vagy más cukor, édesítő
  • 1cs vaníliás cukor
  • egy kávéskanál sütőpor

Hozzávalók a krémhez

  • 20dkg fehércsoki csepp
  • 25 dkg mascarpone krém
  • a képen látható tortához fagyasztott málnát használtam, kb 2 marékkal

A tészta

A tojásokat válaszd ketté, a fehérjéket verd kemény habbá egy csipet sóval. A sárgáját keverd habosra a cukorral, vaníliás cukorral. A kikevert tojássárgájához add hozzá a mandulalisztet és a sütőport, majd óvatosan forgasd bele a felvert kemény habot. A nyers piskótatésztát öntsd bele a formába. ha kell, előtte a formát béleld ki sütőpapírral, vagy vajazd-lisztezd ki. 180 fokos előmelegített sütőben süsd halvány pirosra. Sütés közben ne nyisd ki az ajtót, mert összeesik a közepe. A tortaszelet képen jól látható, én sajnos így jártam. Kb 20-25 perc alatt megsül, de 25 perc elteltével végezhetsz tűpróbát.

A krém

Ha kihűlt a megsült tészta, vágd ketté, és az alsó részét tedd vissza a kapcsos formába. A krémhez a fehércsokit olvaszd meg gőzfürdőn. Ehhez szükséged lesz egy kis lábosra, és egy tálra ami a tetejére illik. Nekem ehhez  van egy mélyebb láposom, és egy széles peremes fém tálkám. A lábosba vizet teszek a tálkába a csokit és felteszem a lábosra. Mehet a tűzhelyre, és ahogy melegszik a víz, úgy olvad meg a tálban a csoki. Ha teljesen felolvadt keverd bele a mascarpone krémet. (Ha szeretnéd, ekkor ízesítsd a krémet fűszerekkel, narancshéjjal, pici narancslével, stb.) Töltsd be a krémet az alsó lapra, nyomkodj a krémbe pár szem fagyasztott málnát. Borítsd be a felső lappal. Ha maradt krém, kend be vele a torta tetejét is. Tedd hidegre kb egy órára, hogy megszilárduljon a krém.

A díszítés

Én a díszítéshez készen vásárolt nyújtható fondant használtam, egy tábla Sweetic kandírozott virágszirmos fehércsokit, pár szem málnát és egy kis zselésített málnapürét. A kinyújtott fondant rásimítod a tortára, a kis tábla csokit pár darabra töröd, és beletűzdeled a tortába. A fagyott málnadarabokat helyezd el, szórd a tortára. Egy maréknyi málnát 4-5 kanál vízzel forralj össze, majd passzírozd át egy szitán. Ha kihűlt, keverj el benne egy teáskanál zselatinport és forrald fel. Amikor hűlni kezd és sűrűsödik, óvatosan kanalazz belőle a torta tetejére, a csokiszelet díszítés tövébe. Tedd hidegre a tortát, hogy a zselé is megdermedjen rajta.

Málnapürével, szósszal tálald. Jó étvágyat! 

               

Tartalomhoz tartozó címkék: desszert