Webáruházunk a biztonságos használat mellett a felhasználói élmény javítása érdekében cookie-kat (sütiket) használ. Részletes információt a cookie-ról itt olvashatsz: Adatvédelmi tájékoztató

Termékek Menü

HA EZT ELOLVASOD, RÁDÖBBENSZ, MILYEN EGYSZERŰ!

Becsei Szeréna
2016. 06. 08. 09:48:16
HA EZT ELOLVASOD, RÁDÖBBENSZ, MILYEN EGYSZERŰ!

Háziszörp? Mi sem egyszerűbb!

 

 Ha azt hiszed, hogy csak a bolti nagyüzemi, alig gyümölcstartalmú színezett, aromázott gyümölcs szörpökön tengődhetsz, hát tévedsz!

 Ha azt hiszed, nagymamának kell lenni, hogy a szörpkészítés szerinted bonyolult és hosszadalmas folyamatát megtanuld, szintén tévedsz! Miért gondolod azt, hogy te nem vagy rá képes, ha meg sem próbálod?

Megállíthatatlanul megérkezett a nyár, és legnagyobb örömünkre magával hozta a gyümölcsözönét is.  Az eperből pont dömping van, de már bekacsintott a cseresznye, és nemsokára jön a meggy, málna, ribizli is. Mind hibátlan szörp alapanyag lehet. Ha meguntad a tejszínhabos epret, gyümilevest, ideje tartalékolni a hideg, dermesztő téli napokra is a nyár zamatából illataiból. Nyomás, zárjuk üvegbe a nyári nap melegét!

Nincs tartósítószer, max egy kis citromsav, se mesterséges színezék, se aromák! Csak a gyümölcs, némi cukor, és ennyi.

Akkor lássunk is neki.

Mire is van szükségünk:

  • egy nagy, vagy inkább óriási edényre
  • ha hőkezelni is szeretnénk, akkor egy nagy fazékra
  • rengeteg mosott, lecsumázott hibátlan gyümölcsre
  • cukorra, vagy cukorhelyettesítő édesítőszerre (nyírfacukor, eritrit, netán méz)
  • a biztonság kedvéért egy kis citromsavra (ha nem főzöd a szörpnek valót)
  • kis lyukú szitára, vagy ha teljesen szürt szörpöt szeretnél, akkor sűrű szövésű tiszta kendőre 
  • elmosott, tiszta, száraz üvegekre tetővel, vagy celofánra, befőttes gumira a lezáráshoz
  • ja, és fakanálra, merőkanálra, ha keskeny nyakú az üveged, akkor egy tölcsérre is.

Ha mindent szépen összekészítettél, a megmosott válogatott, ha kell, kimagozott gyümölcsöt egy nagy tálban krumplinyomóval kicsit törd össze. Nem, nem kell passzírozni, csak gyengéden gyömöszöld meg. Ezután három irányba mehetsz tovább:

1. Főzés, tartósítószer nélküli friss szörp

Ez a legegyszerűbb elkészítési mód. Gyümölcs kilónként kb 30-40 dkg cukrot számolj. A nyírcukorból, eritritből kevesebbet tegyél, mivel inzenzívebben édesítenek. Az összetört gyümölcsre szórd rá a cukor kb egyharmadát, jól keverd össze, és hagy állni jó sokat, akár egy éjszakát is. Ezután helyezd szitába, vagy vászonkendőbe, és hagyd jól kicsöpögni. A felfogott gyümölcslében jól keverd el a maradék cukrot, amíg teljesen fel nem oldódik, töltsd üvegekbe, és tárold hűtőben.

Előnye, hogy így teljes értékű marad a gyümölcslé, minden értékes vitaminjával együtt, ám hátránya az, hogy nem sokáig tárolható. Ne készítsd egyszerre túl sokat belőle. A nyári melegben szódával, jéggel kiváló szojoltó ital készíthető belőle, de ízesíthetsz limonádét vele, vagy kínálhatod rizsfelfújt mellé.

2. Főzés nélküli, némi tartósítószerrel (citromsavval) készült szörp

Az előző történethez hasonlóan készül, de valamivel több cukorral (gyümölcs kilónként 40-60g). Ugyanúgy pár kanál cukorral szórjd meg az összenyomott gyümölcsöt, ám most hintsd meg étkezési minőségű citromsavval is, kilónként egy evőkanálnyi mennyiséggel. Jól forgasd össze, ugyanúgy hagyd állni egy éjszakát, majd szűrőben, vászonban csöpögtesd le, édesítsd be a maradék cukorral, cukorhelyettesítővel, és voilá, kész is. Mehet a tiszta, steril üvegekbe, celofánt rá, és már sorakozhatnak is a kamrapolcon.

Előnye, hogy így is teljes értékű marad a szörp, ám hátránya, hogy esetleg kevesebb ideig áll el mint a befőzéssel tartósított társa, és állás közben az idő múlásával csökken a vitamin tartalma.

3. Befőzéssel készült szörp akár citromsavval, akár a nélkül.

Ebben az esetben is ugyanúgy indulunk, összetört gyümölcs rá a cukor, cukorhelyettesítő, ám itt az egész mennyiséget szórd rá. itt dolgozhatsz több-kevesebb cukorral is, ízlés szerint, mivel a citromsav és a hőkezelés adja a tartósítás gerincét. Kicsit hagyd állni, hogy levet engedjen, majd egy nagy lábosban lassú tűzön kezd el főzni. Amikor felforrt, tedd bele a citromsavat, jól kutyuld össze, majd még forrón szűrd át szűrőn. Vigyázz, nehogy leforrázd magad! Ezután óvatosan töltsd az üvegekbe, zárd le, tedd szárazdunsztba, hagyd ott kihűlni. Ha mind kihűlt, sorakoztasd fel őket a kamrapolcon.

Előnye, hogy sokáig eltartható, ám hátránya, hogy főzés közben vitamintartalma nagy részét elveszti. Ám a szörpöket talán elsősorban nem is ezért isszuk, hanem mert finomak, ízletesek, és megunhatatlanul sokfélék.

Mégis azt mondjuk, érdemes nekilátni, és saját készítésű szörpöt csinálni. Ebben biztos csak az lesz benne, amit te beleteszel, magas gyümölcstartalommal bír, és a hozzáadott cukor mennyiségét is te szabályozhatod. Ha egyszer megkóstolod, rájössz, hogy itt nem a cukor, hanem a gyümölcs íze dominál, illata elmondhatatlan. Ráadásul tiéd lesz az alkotás öröme, és családodtól, ismerőseidtől is begyűjtheted az elismerő szavakat, sütkérezhetsz a dicséretekben, amikor megkínálod őket egy-egy szörpcsodával!

Amire feltétlenül figyelj oda a készítésnél:

  • mindig hibátlan, friss gyümölccsel dolgozz
  • a tároló üvegek szintén hibátlanok tisztára mosottak legyenek. A megtöltés előtt előmelegítheted őket sütőben, ezzel még csíramentesítheted őket. Hideg sütőbe tedd a hideg üveget, és fokozatosan hagyd melegedni, de 100 fok felé azért ne menj. Nem, nem fog szétdurranni, elrepedni, ha hibátlan, nincs benne légbuborék. Az üveg a hirtelen hőingadozást nem bírja a meleggel/forrósággal jól elvan. Lényeg a fokozatosság!
  • ha felfőzöd a szörpöt, figyelj oda rá, ne hagyd leégni, kevergesd
  • van aki esküszik rá, ha két fedő celofán közé nátrium-benzoátot teszel, ez is segít meggátolni a penészedést. Mit árthat, próbáld ki.

Ha kedvet kaptál a szörpkészítéshez, indulás, irány a piac, vagy a kert! Sok sikert hozzá! :)

                

Tartalomhoz tartozó címkék: életmód tippek, receptek