Webáruházunk a biztonságos használat mellett a felhasználói élmény javítása érdekében cookie-kat (sütiket) használ. Részletes információt a cookie-ról itt olvashatsz: Adatvédelmi tájékoztató

Termékek Menü

HÁZI PRAKTIKÁK, ÖTLETEK

Becsei Szeréna
2016. 04. 03. 00:00:00
HÁZI PRAKTIKÁK, ÖTLETEK

Ezen a héten néhán házi praktikával érkeztem!

Húsvétkor a szokásos családlátogatáson voltam szüleimnél, rokonaimnál. A finom ünnepi ebéd után a családi könyvespolcon bogarásztam és egy olyan kincsre leltem, amit gyerekként szivesen olvasgattam, érdekesnek találtam. Ebben a könyvben rengeteg ötlet, tanács, praktika van, amit a háztartásban alkalmazhatunk megkönnyítve otthonunk, tárgyaink megóvását, tisztítását, ételeink megfelelő tárolását, elkészítését. Az ötletek mai fejjel, manapság már-már viccesnek, banálisnak tünnek, ám kétségkívül logikusak, egyszerűek, és hasznosak. Néha a hozzávalók is furcsák, és szokatlanok, ám egy kis utánajárással a leghihetetlenebb hozzávaló is beszerezhető. Ezekből válogattam össze nektek egy csokorra valót:

 Élelmiszerek tárolása  :

  • Ha egy felvágott hagymát nem használunk fel, a vágott felületét kenjük be vajjal. Alufóliába csomagolva a hűtőszekrényben sokáig friss marad.
  • A petrezselyemgyökér, zellergumó felső részéből felhasználás előtt vágjunk le egy másfél ujjnyi darabot, állítsuk kistányérra és öntsünk alá egy kis vizet. Naponta vágjunk le belőle egy szeletkét, így jobban felszívja a vizet. Ha világos, meleg helyen tartjuk 3-4 nap múlva friss zöldpetrezselymünk és zellerzöldünk lesz. Nagymamámnál mindig cseperedett egy-egy ilyen növényke és gyerekfejjel ámulattal lestem, amint kihajt.
  • Fémdobozban tárolt süteményünk friss marad, ha mellé teszünk egy fél almát. Az alma nedvessége puhán tartja a sütit.
  • A túró kétszer annyi ideig friss marad, ha a csomagot hajtogatással felfelé tároljuk.
  • A fejes saláta és egyéb leveles saláták tovább maradnak frissen, ha műanyag zacskó helyett újságpapírba csomagolva tesszük a hűtőbe.

 

 Hogyan tisztítsunk fémtárgyakat:

  • A fémen levő savfoltokat félbevágott nyers burgonyával távolíthatjuk el.
  • Réztárgyakat a készen kapható tisztítókon kívül, a nyers savanyúkáposzta leve is remekül tisztítja.
  • Néhány csepp kávé elsőrendű óntisztító.
  • Ha réztárgyainkat meg akarjuk óvni az oxidációtól (pl. kilincseket, névtáblákat, serlegeket, gyertyatartókat), tisztítás után vonjuk be színtelen lakkal.

 

 Egy  kis biokertészet

A fűszernövények természetes rovarölők, riasztók, ültessünk különböző fajtákat a kertünkbe. A biogazdálkodásokban is ezért termesztik a növényeket polikultúrákban, már-már káosznak látszó ágyásokban, de nagymamám is ültetett tormát a krumpli közé.

  • A bazsalikom a paradicsom mellé ültetve távol tartja az állati kártevőket.
  • A menta, a kapor és a kakukkfű a káposztaféléket védi (káposzta, kel, brokkoli, karfiol)
  • A hagyma és a fokhagyma védi a petrezselymet, salátát, babot a falánk kártevőktől, elsősorban a csigáktól. A hagymát érdemes a cékla és a karotta közelébe vetni ugyanezért.
  • A krumplibogár ellen  a torma véd, ültessük a burgonya mellé.
  • Az ánizs és a koriander a levéltetvek ellensége.
  • A szappanlúg kitűnő növényvédő szer. Bőven permetezhetjük vele a védendő növényeket. (A szintetikus mosószerek viszont ártanak a növényeknek!)

...és még sorolhatnánk az érdekes és hasznos ötleteket. De tudod mit, nem lövöm le egyszerre az összes poént. Figyeld Hírek, életmód rovatunkat, és ígérem, újra meg újra visszatérek jobbnál jobb praktikákkal.

Tartalomhoz tartozó címkék: életmód tippek, receptek