Webáruházunk a biztonságos használat mellett a felhasználói élmény javítása érdekében cookie-kat (sütiket) használ. Részletes információt a cookie-ról itt olvashatsz: Adatvédelmi tájékoztató

Termékek Menü

JAJ SZÍNEZÉKEK! - CSAK SEMMI PÁNIK!

Becsei Szeréna
2016. 05. 21. 00:00:00
Színezékek - most akkor jók vagy nem!?

Minden bizonnyal te is hallottál már az élelmiszeriparban használt ételszínezékekről. Ezekkel teszik az ételeinket, italainkat élénkebb, meghatározóbb színűvé, ettől lesz a málnaszörp szemet gyönyörködtetően piros-rózsaszínes, a cukorka sárga-piros-zöld-kék. Ezeket az adalékanyagokat, ha csoportosítanunk kellene, akkor oszthatnánk természetes, természetes eredetű, és mesterséges színezékekre, és szinte már minden élelmiszerünkben benne vannak. "E" számokkal jelölik őket az átláthatóság, a rendszerezhetőség okán, és ez az egyöntetű, nemzetközi jelölés mindenütt a világon ugyanazt a vegyületet jelöli. Ma már sok mindent lehet olvasni az interneten, írott sajtóban,  hallani a médiában ezekről az élelmiszer adalékanyagokról, jót -rosszat egyaránt. Mi hát az igazság, féljünk tőlük, kerüljük őket?

 Természetes, és természetes eredetű színezékek 

 A természetes színezék azt jelenti, hogy ezek a vegyületek élelmiszereinkben, étel alapanyagainkban természetes módon is előfordulnak, ezeket előállításuk során természetes forrásaikból vonják ki, vagy mesterségesen (azaz pl egy laborban) állítják elő, de maga a vegyület természetes összetevőiből. Tehát nem szintetikus összetevőkből készítik. Természetes színezékekhez használt növények pl a kurkuma, cékla, sárgarépa, fekete bodza, de színeznek kakaóval is.. Ezekből egyébként te is készíthetsz otthon ételfestéket torták cukormázához, krémekhez, házitésztához.

  Természetes eredetű színezékek.

 A természetes eredetű színezékek azok, amelyeket állati vagy növényi alapanyagokból vonnak ki, de ételeinkben nem fordulnak elő. Azaz nem élelmiszerként fogyasztott állatokból, növényekből. Ilyen pl a bíbortetűből kivont bíbor, bordó festék. Bár elsőre furcsán, esetleg visszataszítóan hangzik, nincs benne semmi félelmetes, nyugodtan fogyaszthatjuk.

A természetes, és természetes eredetű színezékek fogyasztása tehát alapvetően nem jelent egészségügyi kockázatot, esetlegesen előfordulhat egyéni érzékenység egy-egy összetevővel kapcsolatban, de ez igen ritka. A mértékletesség azért itt is fontos, és vannak spesiális esetek, amikor egy egy ilyen anyag fogyasztása nem javasolt. A béta carotin pl. nem ajánlott tüdőrákban szenvedőknek, illetve túlzott fogyasztása a dohányosoknál elősegítheti a tüdőrák kialakulását.

  Mesterséges színezékek

 Mesterséges színezékek alatt a szintetikus úton előállított színezék vegyületeket értjük. Ezek az anyagok természetesen nem fordulnak elő ételeinkben. Fogyasztásukkal, és a szervezetünkre, egészségünkre gyakorolt hatásárol nem egyöntetű a vélemény. Szerencsére ez arra sarkallja az szakembereket, hogy kutassák, tanulmányozzák, megfigyeljék ezen anyagok hatásait, így egyre többet tudunk meg róluk, segítve a döntésünkben, hogy elfogadjuk, vagy kerüljük őket.

 Azt azért tudni kell, hogy a magyar élelmiszer előállítás szabályai igen szigorúak. Minden adalékanyagra pontos, számonkérhető, mérhető szabályozás van a mennyiségi használaltát illetően. Ezek a színezékek mind bevizsgált adalékanyagok, meg van adva a maximálisan használható mennyiség belőlük. Ha ezt a gyakorlatot nézzük, a maximális határértéken fogyasztva nem is lehetne semmi bajunk tőle. Ám az a gond, hogy bár tegyük fel,  minden élelmiszeripari cég betartja ezeket a határértékeket, a sok minimum érték összeadódik, így ha sok olyan ételt eszünk, amelyben ezek a mesterséges színezékek megtalálhatók, könnyen átléphetjük ezt az értéket, amelynek viszon már lehetnek negatív hatásai.

 Sok mesterséges ételfestékről tartják, hogy rákkeltő hatású, ám ez kétséget kizáróan még nem bizonyított, így én sem merném ezt így kijelenteni. Az viszont már tisztázott tény, hogy sok olyan ételfesték van, amely az arra érzékenyeknél allergiát, asztát válthat ki, és hát ki tudja előre, hogy arra érzékeny? Valamint egyes színezékeknél azt figyelték meg, hogy az egyik leggyakrabban használt tartósítószerrel, nátrium-benzoáttal együtt fogyasztva egyes kisgyermekeknél hiperaktivitást, magatartásbeli problémákat okoz. Ezt egyébként már az ételfestéken, mint terméken figyelmeztetés formályában fel is kell tüntetni, ám az ezt tartalmazó édességeken, ételeken nincs külön kihangsúlyozva, így nehéz elkerülni. Ám azt is figyelembe kell vennünk, hohy a hiperaktivitás kialakulását más számos tényező is befolyásolja, így önmagában a színezékek nem tehetők felelőssé.

  Most akkor együk, vagy ne együk?

 Ez jó kérdés. Abban szerintem minden szakmai szervezet és egészségtudatos ember egyet ért, hogy a mesterséges vegyi anyagok bevitelét a szervezetbe lehetőség szerint csökkenteni kell, értve ez alatt a mesterséges színezékeket is. Legfőképp azért támogatom ezt a nézőpontot, mert a színezékeknek az ételeink esztétikai élményének növelésén kívűl semmiféle egyéb haszna nincs, fogyasztásuk teljesen felesleges. Hogy akkor nem olyan szép színes a szörp? Na és, a természetes színe sem elhanyagolható egy valódi málnából készült szörpnek, ám az illata és természetes zamata mindent felülmúl! Valahogy úgy érzem, a mai embernek az ingerküszöbe ezen a téren is túl magas, azaz ha az eperjoghurt nem elég piros, már nem is jó.

 Nem azt mondom, persze, ehetünk néha színezett édességeket, mesterséges színezéket tartalmazó ételeket, ha nem vagyunk rájuk allergiásak, valószínűleg nem lesz semmi bajunk tőlük. Ám ha semmi egyéb haszna nincs, és a szervezetünkre gyakorolt hosszútávú hatása sem konkrétan, tényekkel, vizsgálatokkal alátámasztva eldöntött, és nem zárható ki esetleges már ismert mellékhatás, akkor inkább kerülöm a fogyasztását. Leegyszerűsítve: minek egyem, ha nem kell, és lehet, hogy nem is jó? Egyébként is, ezeket az adalékanyagokat leggyakrabban cukros üdítőitalok, édességek, sütemények, jégkrémek készítésénél használják, ezen termékek kerülése az elhízás, és a cukorbetegség kialakulásának megelőzése miatt is kívánatos.

 Ha el akarjuk kerülni a mesterséges színezékeket, akkor érdemes a bio termékeket, kézműves, termelői egészséges élelmiszereket keresnünk, és a már említett édességeket, cukros italokat kihagynunk az étrendünkből. A Magyar Spájz polcai is tele vannak adalékanyag mentes, kimagaslóan magas gyümölcstartalmú szörpökkel, lekvárokkal, csokoládékkal, bio élelmiszerekkel. Ráadásul minden termékünket jó szívvel ajánljuk, hisz nagy gondossággal magunkon teszteltük és jelentem, mind átment a teszten! :)

Tartalomhoz tartozó címkék: életmód tippek, receptek