Webáruházunk a biztonságos használat mellett a felhasználói élmény javítása érdekében cookie-kat (sütiket) használ. Részletes információt a cookie-ról itt olvashatsz: Adatvédelmi tájékoztató

Termékek Menü

Kilófaló amerikai palacsinta

Becsei Szeréna
2017. 02. 05. 22:00:00

Kilófaló amerikai palacsinta csokiszósszal

Nálunk is régóta hódít ez a szinte már tradicionális amerikai reggeli, az amerikai palacsinta. Én is nagyon kedvelem, gyorsan elkészül, elronthatatlan, és a nap bármely szakában képes vagyok megenni belőle bármennyit. Éppen ezért gondolkodtam egy olyan változatban, amely beilleszthető egy egészségtudatosabb étrendbe is. Nem kalóriaszegény változatot akartam, hanem olyat, amelyik megfelel azoknak, akik odafigyelnek, mit esznek, mértékkel nassolnak.

Az amerikai palacsintához alap összetevőnek így Szoó Judit kilófaló termékcsaládjából a szénhidrát csökkentett alapliszt keverék lett a befutó, édesítőnek eritritet használtam. A vajat viszont imádom, azt vétek kihagyni, hiszen illata mennyei, simogató, melengető. A palacsintához feltétnek kínálhatunk lekvárt, gyümölcsszószt, de én legtöbbször csokiszószt szoktam készíteni hozzá. Ezt készítheted édesítőszerrel készített csokoládéból is, ám ha nem félsz egy kis cukortól, használj magas kakaótartalmú belga étcsoki cseppeket.

Hozzávalók az amerikai palacsinta tésztájához:

  • 10-12 dkg Kilófaló alapliszt keverék
  • 1-2 evőkanál eritrit
  • 1 tojás
  • 2,5 dkg olvasztott vaj
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1,5 dl tej

 

Hozzávalók a csokiszószhoz

  • 2-3 marék csokicsepp (bocsi, de nem mértem le a súlyát)
  • 1,5 dl habtejszín
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 teáskanál keményítő
  • 1-1,5 dl tej

A tészta

A tésztához a lisztet, édesítőt, sót és a sütőport keverd össze egy tálban. Add hozzá a tojást, olvasztott vajat és a tejet. Addig keverd, amíg csomómentes, egynemű, sűrű palacsintatésztát kapsz. Kb olyan sűrűnek kell lennie, hogy amikor a merőkanállal kimersz, majd visszaöntesz a tálba a tésztából, egy pillanatra megáll, megtartja a formáját, mielőtt beleolvad a többi tésztába. Ha a palacsintatészta állagát nem érzed elég sűrűnek, óvatosan adagolj hozzá még egy kevés lisztkeveréket. Ám arra vigyázz, hogy ez a lisztkeverék alap, mely magas rosttartalmú, pihentetés alatt sűrűsödik még. 

 

A sütés

Egy beolajozott, felmelegített serpenyőbe tegyél az amerikai palacsintatésztából kb 3/4 merőkanálnyit. Ebből egy 10-12 cm átmérőjű, a sütőportól megemelkedve fél-egy centiméter vastag korongok lesznek. Ha az egyik fele megsült, a teteje még lágy legyen, óvatosan fordítsd meg a palacsintát. Fél-egy perc alatt elkészül a másik oldala is. Ebből a mennyiségből nagyjából 14-16 palacsinta készíthető.

A csokiszósz

A szószhoz a tejszínt egy tálban melegíts forrásig, majd a tűzről levéve tedd bele a csokicseppeket. 5-7 perc elteltével keverd simára. A tejet, vaníliás cukrot és a keményítőt keverd el csomómentesen, add a csokis-tejszínes keverékhez és kis lángon forrald fel. ne forrald sokáig, csak rottyanjon egyet-kettőt. Ezután lehúzva a tűzről, néha megkeverve hűtsd ki.

 

Tálalás.

Személyenként 2 palacsintát vágj ketté. Elforgatva tedd egymásra a szeleteket és kanalazz 4-5 kanál csokiszószt a kupac tetejére. Megszórhatod bogyós gyümölcsökkel, fújhatsz rá tejszínhabot, vagy díszítsd szórócukorral. Jó étvágyat! :)

 

Tartalomhoz tartozó címkék: desszert reggelik