Webáruházunk a biztonságos használat mellett a felhasználói élmény javítása érdekében cookie-kat (sütiket) használ. Részletes információt a cookie-ról itt olvashatsz: Adatvédelmi tájékoztató

Termékek Menü

Kilófaló bemutató

Becsei Szeréna
2016. 09. 03. 22:08:43
Szoó Judit termékek közelebbről...

Mielőtt az első kislányommal várandós lettem, kiderült, hogy inzulin rezisztenciám van. Ez nem más, mint egy cukoranyagcsere probléma, a II típusú cukorbetegség előszobája.

Ezt a problémát az elején elég jól lehet kezelni megfelelően beállított, megadott szénhidrát (CH) mennyiségű diétával, mozgással, sok esetben gyógyszeres támogatásra sincs szükség. Lehetőleg lassan felszívódó szénhidrát fogyasztása javasolt, és az egyszerű cukrokat is kerülni kell.

 Lelkesen kerestem, olvastam a neten, fórumokon, blogokban, hátha találok egy nekem megfelelő alternatívát a fehér lisztre úgy, hogy az ismert ízekről ne kelljen lemondanom.

 Mondanom se kell, én is kipróbáltam az ismert piacvezető szénhidrát csökkentett termékcsaládot, de bevallom, egész egyszerűen nem ízlett, és borzasztóan puffasztott. Azokban a termékekben a sok szója mellett (amit én nem szeretek) sok egyéb nem kívánatos adalékanyag van, ráadásul a kenyér, kifli héja soha nem lett ropogós.

 Amikor a webshop kínálatába kerestem termékeket, találtam rá a Szoó Judit termékcsaládra. Judit a szülése után szerette volna visszanyerni az alakját, de szintén nem akart lemondani a megszokott, vagy ahhoz közeli ízekről. Így alkotta meg Kilófaló lisztkeverékeit, amely nem csodaszerek, ám magas rosttartalmuk és gondosan válogatott összetevőik miatt csökkentett szénhidrát tartalommal bírnak. Ideálisak életmód váltóknak, fogyasztásukkal könnyebb megtartani, elérni az ideális testsúlyt.

 Természetesen a Szoó Judit Kilófaló szénhidrát csökkentett termékek zömét rögtön ki is próbáltam , és gondoltam, tapasztalataimat megosztom veletek is:

 

Szoó Judit Kilófaló lisztkeverék kenyérhez:

A kenyér az étrendem egyik legkritikusabb pontja. Nem sokat eszem belőle, de annak milyenségére, állagára, ízére kényes vagyok. Imádtam a fehér kenyeret, természetes, hogy szerettem volna hasonló termékre, vagy alapanyagra találni. A Szoó Judit lisztkeverék ideálisnak tűnt, kb 35%-kal kevesebb a szénhidrát tartalma a búzaliszthez képest. 

Elkészítés:

  •  500g KF lisztkeverék kenyérhez
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 dkg fruktóz
  • 1 dkg só
  • 4 - 4,5 dl meleg víz
  • 4 dkg zsírszegény tejföl (én nem mindig teszek bele, ekkor egy kicsit több folyadék kell
  • tetejére sokmagos szórókeverék
  • én szoktam beletenni egy evőkanál búzakovászt, hogy szebben keljen, de ez elhagyható

 Fontos, hogy minden összetevő szobahőmérsékletű legyen, kivéve a víz, az lehet melegebb, de ne legyen forró. Egy nagy tálba szórd bele a kimért lisztet, sót búzakovászt és kever össze, A közepébe készíts egy mélyedést, hasonlóan, mint egy vulkán krátere, morzsold bele az élesztőt, szórj rá fruktózt és egy kis lisztet, majd töltsd bele a meleg víz felét a mélyedésbe, és lazán keverd össze, Hagyd egy kicsit állni, amíg el nem indul az élesztő, kicsit fel nem habosodik. Ekkor tedd bele a tejfölt és a maradék lisztet, és dolgozd össze a tésztát, amíg sima, rugalmas, kicsit lágy tésztát nem kapsz. Ha a kidolgozás elején keménynek érzed, apránként egy kis vizet még tehetsz hozzá, a búzakovászban levő dagadó rostok képesek több vizet magukba szívni. Ám vigyázz, nehogy túl sok legyen, mert akkor csak egy ragadós masszát kapsz. 

 Ha a tészta jó állagú, letakarva keleszd egy órát meleg helyen. Ha a duplájára dagadt, egy kicsit átmozgatva tedd bele a sütőformába. Én egy hosszúkás sütőformát szoktam használni, szép tégla alakú kenyér sül meg benne. Tedd a formába, és letakarva még egyszer keleszd meg, kb 40-60 percig. Vágd be a tetejét 2-3 helyen, kend meg egy kis vízzel, és bőven szórd meg magkeverékkel. Ne sajnáld, szórd bőven, a fele úgyis lepotyog róla. Tedd a 180-200 fokra előmelegített sütőbe és 55 perc alatt süsd szép barnára. 

 Amint kihűlt már kenheted is a vajas kenyeret. Nagyon szép, ropogós héjú kenyér lesz belőle. A tészta állaga kicsit tömörebb, a kenyér súlyán érezni lehet, hogy van benne anyag. Ízén lehet érezni a zabliszt, zabpehely jellegzetes ízét, de nem uralja az egész tésztát. A lisztkeverék búza, zab, és rozslisztből áll, gazdag összetétele növeli hasznos beltartalmi értékét. Magas rosttartalma optimálisan befolyásolja a szénhidrátok felszívódását, lassabban emeli meg a vércukor szintet fehérlisztes társnál.

 

Szoó Judit palacsinta por

Gyerekkorom nagy kedvence volt a palacsinta, és ez ma sem változott. Amióta diétáznom kell, próbáltam teljes kiőrlésű lisztből készíteni, de nem ízlett.  Zablisztből is próbálkoztam, de nem akart összeállni a tészta A Szoó Judit Kilófaló palacsintapor egy ideális keveréke a zabpehely lisztnek, teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztnek, zabpehelynek, és a rosttartalom növeléseként zabkorpátis tartalmaz. A jobb tésztaállag elérése érdekében vitális glutént is tettek a keverékbe. A porban már tojáspor és tejpor is van, így tényleg csak vizet és egy kis olajat kell hozzáadni, és kész is a palacsinta massza.

Hozzávalók kb 10 db 15 cm átmérőjű palacsintához:

  • 150g palacsinta por
  • 1dl hidegen sajtolt napraforgó olaj
  • 4-4,5 dl víz
  • egy csapott evőkanál xilit
  • ízlés szerint só

Az összetevőkből síma, kb tejszín sűrűségű tésztát keverünk. Ha eleinte hígabbnak tűnik, aggódjunk, mert pihentettni kell legalább egy negyed órát, hogy a rostok kellőképpen megdagadjanak. Ezután az olajjal bekent palacsinta sütőben kisütjük a tésztát. Ne ijedjünk meg, a palacsinták kissé könnyebben szakadnak, sérülékenyebbek, mint a búzalisztes társuk. Én alacsonyabb lángon, jobban megsütöm, fordítás előtt óvatosan fel szoktam emelgetni egy lapos késsel, fa spatulával, hogy könnyebben elváljon a serpenyőtöl. Kinézetre, illatra teljesen olyan, mint a hagyományos palacsinták, ízre enyhén kivehető a zabliszt jellegzetes íze, de betöltve teljesen eltűnik. Még a párommal is meg tudtam etetni, pedig neki igencsak kifinomult az ízlelése. 

Szoó Judit Kilófaló kekszmorzsa

Igen,tudom, a kész kekszmorzsa a lusta háziaszony kelléke. :) De miért ne könnyítsük meg a dolgunkat a mai rohanó világban, amikor időböl van a legkevesebbünk. Mivel a diéta alatt sem akarok lemondani az édeségekről, a Szoó Judit féle Kilófaló kekszmorzsa ideális válsztásnak tűnik kókuszgolyó, vagy kedvencem, a sajttorta elkészítéséhez.

A termék tojás, tej, élesztő mentes, és alapját a Kilófaló lisztkeverék adja, a már ismert zab, tönkölyliszt, zabkorpa, zabpehely kombóval. Ami nem annyira ideális, az a kekszmorzsához használt margarin, de ennyi belefér, hajlandó vagyok kompromisszumot kötni egy sajttorta kedvéért. A termék xilittel, eritrittel és fruktózzal van édesítve, ami megint beilleszthetővé teszi a szénhidrát csökkentett diétámba. 

Egyszerű sajttorta hozzávalók Kicsi 16cm-es zsúrtortához:

  • 200g kekszmorzsa
  • 6 evőkanál olvasztott vaj
  • 2 doboz natúr sajtkrém
  • 1dl tejszín
  • 3 evőkanál xilit
  • vanilia kivonat
  • 2 közepes tojás
  • csipet só

A kekszmorzsát keverd össze az olvasztott vajjal, és lapogasd bele a kicsi kapcsos tortaformába. 180 fokra előmelegítettsütőben süsd elő kb 5-6 percig. A krémsajtokat dolgozd össze a tojásokkal, tejszínnel, vaniliával, xilittel és a csipet sóval. Ha robotgéppel dolgozol, ügyelj arra, hogy ne habosítsa fel nagyok a keveréket.

Öntsd a formába az elősütött kekszalapra a masszát. Egy nagyobb tepsibe fektess egy nagyobb alufólia darabot úgy, jóval szélesebb legyen minden irányban, mint a tortaforma átmérője. Fektess rá keresztbe is egy alufólia darabot hasonlóképpen. Tedd a közepébe a tortaformát, hajtsd fel a fólia széleit, mintha egy fészket készítenél, Ezután öns egy vizet a tepsibe, kb egy ujjnyit. A fólia azért kell, hogy a sülő süteményt ne érje víz, a víz pedig azért, hogy a hosszú sütés alatt ne égjen meg a kekszalap. Ezután tedd 180 fokra melegített sütőbe a tepsit, és süsd kb 40 -50 percig. Vedd ki a sütőböl és hagyd kihűlni. Teljes kihülés után lehet szeletelni, kínáld házi xilites barack, vagy meggylekvárral, de a kökénylekvár is pikáns választás mellé.

A teljes kínálatban találunk még panírmorzsát, kifejezetten kelt tésztához, és alap lisztkeveréket is. Ha megtetszett a termék, nosza, ne habozz, próbáld is ki!

Megnézem a többi szénhidrát csökkentett terméket is...

 

Tartalomhoz tartozó címkék: életmód tippek, receptek