Webáruházunk a biztonságos használat mellett a felhasználói élmény javítása érdekében cookie-kat (sütiket) használ. Részletes információt a cookie-ról itt olvashatsz: Adatvédelmi tájékoztató

Termékek Menü

LERÁNTJUK A LEPLET A BIOGAZDÁLKODÁSRÓL!

Becsei Szeréna
2016. 02. 21. 00:00:00
LERÁNTJUK A LEPLET  A BIOGAZDÁLKODÁSRÓL!

LERÁNTJUK A LEPLET A BIOGAZDÁLKODÁSRÓL!

MEGDÖBBENSZ, MI MINDENT TUDTUNK MEG! 

"- Biogazdálkodás? Ja tudom, az az, amikor éjszaka permeteznek!" - ki ne hallotta volna már ezt a mondatot, és ki ne állt volna szkeptikusan a témához. Kicsit utánanéztünk mi is a dolgoknak, és megdöbbentő, milyen információk jutottak a birtokunkba! 

Bio, öko, organikus, fenntartható gazdálkodás, egymás szinonímái, ugyanazt jelentik, olyan gazdaságot, ahol a természettel összhangban, lehetőleg külső erőforrások bevitele nélkül, szintetikus talajjavító, növényvédő szerek nélküli növénytermesztést, hormonok, antibiotikumok nélküli szigorú szabályok szerinti állattartást folytatnak. Fontos a fenntarthatóság megtartása, a természet biológiai ciklusával összhangban egy nem kizsigerelő gazdálkodási forma kialakítása.

 

Ok, de akkor hogyan javítják a talajt?

Hogy hogy hogyan? Emlékszel még, amikor nagyapa kialmozta a tehénkék, meg  Ráró lovacska alól a trágyás szalmát, összegyűjtötte egy helyre, néha meglocsolta, átforgatta? Volt ott ám igazi vidéki ájer, mi? Aztán jött egy bácsi teherautóval, lovaskocsival, és elvitte, nagyapa meg örült, mert pénz állt a házhoz. Na ez a szerves trágya, ami sokkal jobb a talaj tápanyag pótlására, mint a műtrágya, sokkal több hasznos nyomelemet, ásványi anyagot tartalmaz, így optimálisabb a talaj javítására. Minél jobb a talaj, annál magasabb lesz az abban termő zöldségek, gyümölcsök vitamintartalma. Na meg nagymama komposztot készített a levágott fűből, a konyhai szerves növényi hulladékokból. Ez a zöldtrágya. Persze, ez melósabb, mennyivel könnyebb lenne egy harmatos reggelen szétszórni a gazdaboltban vásárolt műtrágyát, ám ne felejtsük el, hogy az akkor is egy vegyi anyag. Léteznek még talajbaktériumot tartalmazó biotrágyák, ezek is használhatóak.

Na meg ott van a jó öreg vetésforgó. Mi is az? általános iskola környezetismeret, talán történelem...hopp meg is van, amikor a földterületet több részre osztva, felváltva ültetnek különböző növényeket, egy részt pedig műveletlenül pihenni, azaz ugaron hagynak. Ó erről eszembe is jutott Ady : A magyar Ugaron című gyönyörű verse. Így a föld egy része regenerálódni tud, a különböző tápanyagigényű növények pedig fokozatosan élik fel a talaj tartalékait.

 

Jó, és a kártevők, gyomok, gazok?

A kártevők elleni védekezésben a biogazdák álláspontja elsősorban nem az írtás, hanem a megelőzés. Ebben is a természet segítségét kérik. Na nem állatbőrbe bújva, tűz körül táncolva, dobolva, hanem kihasználva a gyógynövények hatóanyagait, a polikultúrás növénytermesztés előnyeit, és a vetésforgó is segít ebben. Sok gyógynövényből, növényi hatóanyagból lehet növényvédő szert készíteni, ami nem szintetikus anyag, lebomlik, nem marad szermaradvány a termésben, a növény számunkra ehető részeíben. A polikultúrás növénytermesztés azt jelenti, hogy a gondosan, rendszer szerint összeválogatott növények természetüknél fogva elűznek mondjuk egy olyan kártevőt, ami a mellé ültetett másfajta növényt károsította volna. A gyomokat egész egyszerűen kiszorítják életterükről. A vetésforgó esetében is az a lényeg, hogy nem szabad egymás után ugyanarra a helyre olyan növényeket ültetni, amiknek ugyanaz a kártevője. Így a kártevő nem tud az adott területen elszaporodni, odébbáll. Az a lényeg, hogy a kártevő ne érezze magát jól ezeken a termőterületeken.

 

Ez így rendben is van, de miért jó nekünk biozöldséget, gyümölcsöt, élelmiszereket fogyasztani?

Ezek után ez kérdés? Mondjuk azért, hogy ne terheljük a szervezetünket feleslegesen káros vegyi anyagokkal, viszont ellássuk minél több természetes módon előforduló vitaminnal, mikro, és makroelemekkel, hogy egészségesebbek legyünk, jól érezzük magunkat. Vagy azért, hogy ne terheljük a környezetünket sem, a vizeinket, a talajt vegyi anyagokkal, ne zsigereljük ki a földet, hogy gyermekeink, unokáink is egy élhető világban tudjanak létezni. Olyan korban élünk, amikor már a fenntartható gazdálkodás, a biogazdaságokban való termelés nem választás kérdése kell, hogy legyen, hanem az egyetlen járható út.

 

Na de miért drágább a biokaja, mint a nem bio?

Attól függ, mihez képest drága? A silány minőségű élelmiszerekhez képest valóban az, de a minőségi termékek árához képest alig van különbség. Ma már a biotermékek nem elérhetetlen luxuscikkek, és az ágazat fejlődésével egyre hatékonybb termeléssel, nagyobb elterjedésével egyre olcsóbb lesz. Régen azzal hozakodtak elő, hogy a terméshozam kisebb, de ez ma már minimális szintű, talán 10%-hoz közeli, a bioparadicsom sem kisebb hagyományos társához képest, és a biocseresznye sem feltétlenül kukacos. Az átállás időszakában lehet egy kisebb hozamvisszaesés, de amint a növényzet és a talaj is egyensúlyba kerül, a terméshozam újra nő.

Akár olcsóbb is lehetne az előállítása, hiszen a sok vegyszer sem olcsó, amit itt nem használnak. Ami a drágább termelést okozza a biomezőgazdaságban , növénytermesztésben az az, hogy egyelőre kevés a nagy gazdaság, sok kisebb, különálló területen folyik a gazdálkodás, ami ugye nem költséghatékony. Ezen kívül a biogazdálkodásban vannak olyan lépések, feladatok, amik emberi munkát igényelnek, és tudjuk, hogy az élő munkaerő sokba kerül. Ezt ellensúlyozza viszont, hogy így több embernek ad munkát, családoknak megélhetést.

Összességében nézve ár-érték arány tekintetében nem gondoljuk, hogy a biokaja annyira drága lenne. Jó, tudom, van aki az alapvető szükségleteihez való dolgokat sem tudja megvásárolni, ez valóban szomorú, de ez egy másik cikk témája lehetne.

 

Néhány szó a feldolgozásról, élelmiszer előállításról

A bio alapanyagokból előállított élelmiszerek gyártásának folyamata, ugyanúgy, mint a növénytermesztésnek, állattenyésztésnek, szigorú szabályai vannak. Aki bio minősítést szeretne kapni, annak ezeket a szabályokat maradéktalanul be kell tartania. A feldolgozott élelmiszerek előállításánál a bio minősítésű alapanyagok felhasználása mellett csak meghatározott adalékanyagok használhatóak, legyen az fűszer, állományjavító (abból is van természetes, veszélytelen), vagy tartósítószer (ez sem ördögtől való, vannak természetes tartósítószerek is). A folyamat is szigorú kontroll alatt van, és még a csomagolóanyag is meghatározott.

 

Honnan tudjam, nem csalóktól vásárolok?

Tulajdonképpen bárki termeszthet bio elvek szerint, akár a saját kis kertjében. Ez lenne az ideális, mindenféle köntroll szükségessége nélkül. A nagyüzemi mezőgazdaságnak is jó lenne ezt az irányvonalat követni.

Ám addig is, ha valaki a bio, öko, organikus előljárószavakkal ellátott, bio minősítésű termékeket, élelmiszereket szeretne forgalmazni, akkor a meghatározott szigorú jogszabályok szerint kell tennie. Magyarországon két államilag akreditált szervezet felügyeli ezeket: a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft (HU-ÖKO-01) és a Hungária Öko Garancia Kft (HU-ÖKO-02). Ezek a cégek folyamatosan ellenőrzik a termelés, előállítás helyszíneit, a folyamatokat. Évente legalább egyszer egy átfogó vizsgálat keretein belül, de random, bejeltésre tett vizsgálatokra is kimennek.

A csomagoláson fel kell tüntetni az Eus öko logót, és általában elhelyezik a magyarországí kontrollcég logóját is.

 

                                        

 

Hát, dióhéjban talán ennyit a biogazdálkodásról. Gondoltad volna, hogy a biogazdálkodás nem is annyira egy új, sznob hóbort, hanem inkább visszanyúlás valami értékesebbhez, a gyökerekhez? Nem valami misztikus, vagy egy újonnan felfedezett tudomány, sok csiribi-csiribával, hanem egy egyszerűen logikus, ésszerű gazdálkodási forma? Reméljük, ezzel a kis írással hozzád is közelebb tudtuk hozni ezt a világot, nem lesz már annyira idegen. :)

Ha többet is szeretnél olvasgatni a témában, és ezt az oldalt ajánlom: biocontroll.hu

Ha a Magyar Spájz polcain található biotermékek között válogatnál, akkor azt itt megteheted:

BIO MINŐSÍTÉSŰ TERMÉKEK

Tartalomhoz tartozó címkék: életmód tippek, receptek