Webáruházunk a biztonságos használat mellett a felhasználói élmény javítása érdekében cookie-kat (sütiket) használ. Részletes információt a cookie-ról itt olvashatsz: Adatvédelmi tájékoztató

Termékek Menü

Ropogós vajas keksz rizsliszttel

Becsei Szeréna
2017. 01. 07. 20:14:00

Ropogós vajas keksz rizsliszttel

Mivel egyre jobban kezdtem megkedvelni a rizslisztet, rizsdarát, szeretném kipróbálni egyre több receptben, olyan ételekben, süteményekben, amiket eddig búzaliszttel készítettem, és nagyon kedveltem. Ilyen a ropogós vajas keksz. Szerencsére ez az édesség egyszerűségénél fogva igény szerint könnyen variálható.

Az alaprecept igen egyszerű, amelyet aztán felturbózhatunk különböző ízesítőkkel, fűszerekkel.

Hozzávalók kb 12-14db nagy kerek, vagy téglalap alakú kekszhez:

  • 200g rizsliszt
  • 100g vaj
  • 8g barna cukor
  • 1 közepes tojás
  • csipet só
  • 2 vaniliás cukor
  • 6g sütőpor

A sót, sütőport add hozzá az átszitált rizsliszthez. A tojást és a kissé olvasztott vajat keverd ki habosra a cukorral, vaníliás cukorral, majd a habos vajas-cukros keverékhez öntsd a lisztes keveréket. Ezután dolgozd össze, először fakanállal, majd kézzel. Nem kell nagyon alaposan kidolgozni, inkább csak összenyomkodni. Nem kell megijedni, nem lesz rugalmas, mint a gluténtartalmú búzalisztes tészta. Ha összeállt, csomagold be folpackba és tedd a hűtőbe kb egy órára. Ezután kilisztezett deszkán nyújtsd 3-4 ml vastagságúra. Kiszúróval szaggathatod ki a kekszeket, sütipecséttel mintát is nyomhatsz rá, vagy mintázó hengerrel is készítheted a formákat.

A 180 fokra előmelegített (légkeverékes) sütőben kb 7 perc alatt megsül. Ám figyelni kell, mert gyorsan megég. Ha aranybarna, akkor valószínűleg már jó. Ne lepődj meg, amikor kiveszed, még puha, de ne dőlj be neki, ahogy hűl úgy lesz egyre ropogósabb. Amikor már kicsit meghűlt, akkor vedd ki a tepsiből.

Tejjel vagy lekvárral isteni uzsonna!

Tipp: az alaptésztát ízesítheted reszelt citromhéjjal, fahéjjal, mézeskalács fűszerkeverékkel is. Tehetsz bele kókuszreszeléket, ekkor a lisztből vegyél el valamennyit. Esetleg vágott diót is dolgozhatsz bele. Cukor helyett édesítheted xilittel, vagy eritrittel, de ezekből a 8dk helyett kevesebbet tegyél, mert intenzívebb az ízük.

      1. habos vajas-cukros keverék               2. hozzáadtam a lisztet                        3. irány a hűtő                                       4. sütésre készen

                       

      

Tartalomhoz tartozó címkék: desszert