Webáruházunk a biztonságos használat mellett a felhasználói élmény javítása érdekében cookie-kat (sütiket) használ. Részletes információt a cookie-ról itt olvashatsz: Adatvédelmi tájékoztató

Termékek Menü

Sós ropogós keksz rizslisztből

Sós, ropogós keksz rizslisztből

Azt gondoltad, csak készen vehetsz igazán finom, valóban ropogós kekszet venni, mert elkészíteni bonyolult? Ráadásul a gluténmentes változatokban eddig mindig csalódtál? Próbáld ki ezt a receptet, imádni fogod!

Ezt a sós kekszet könnyű elkészíteni, és a pihentetés kivételével nem is túl időigényes. A tészta könnyen összeáll, semmi faxni, csak össze kell gyúrni a hozzávalókat. Nyújtani formázni sem ördöngösség, gyorsan megsül, és sokféleképpen ízesíthetjük, díszíthetjük.

Hozzávalók (ebből egy olyan egy délutánra való rágcsa készül, egy nagyobb tepsi lesz vele tele)

  • 12,5 dkg rizsliszt
  • 5 dkg vaj (margarin)
  • 1 tojás sárgája
  • lapos késhegynyi szódabikarbóna
  • 2 evőkanál tejföl 
  • tehetsz még bele fűszereket: piros paprikát, bazsalikomot, őrölt köményt stb
  • tetejét megszórhatod sajttal, egész köménnyel, dekorsóval, magokkal, magkeverékekkel

A lisztet, sót, szódabikarbónát (esetleg fűszereket) szitáld bele egy nagy tálba, morzsold össze a hideg, feldarabolt vajjal (margarinnal). Add hozzá a tojást, tejfölt és gyúrj belőle homogén tésztát. Az állaga a gyurmához fog hasonlítani, sima és rugalmas lesz. Tedd hűtőbe kb egy órára. 

Kilisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát 2-3 mm vékonyra, én egyszerre csak a felét szoktam, a maradékot addig félreteszem a hűtőbe. A kinyújtott tésztát kend meg a tojásfehérjével, vagy felvert egész tojással, és szórd meg magkeverékkel (vagy egész köménnyel, dekorsóval, magokkal, sajttal). Ezután derelyevágóval csíkozd fel, és a csíkokat vágd téglalapokra. Helyezd a tésztalapokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Ha kicsit megpuhult a tészta, óvatosan nyúlj alá egy szélesebb késsel, úgy tedd a tepsibe. 

A sós kekszeket előmelegített sütőben 180 fokon süsd készre. Mivel vékony, hamar megsül, figyelni kell rá. Amikor már aranybarna , kiveheted. Ha kihűlt, rendezd őket egy kínáló tálba, pohárba. Isteni éhségűző falatkák lesznek belőle. Jó étvágyat! :)

Tartalomhoz tartozó címkék: sós