x

Webáruházunk a biztonságos használat mellett a felhasználói élmény javítása érdekében cookie-kat (sütiket) használ. Részletes információt a cookie-ról itt olvashatsz: Adatvédelmi tájékoztató

Termékek Menü

Sütőtökös linzerkosárka (diétás)

2017. 10. 30. 14:00:00
Sütőtökös linzer kosárka
 

Én magam nem rajongok a sütőtökért, a család többi tagjának szoktam sütni, amikor szezonja van. Most is a spájzban árválkodott egy közepes méretű sütőtök, várva, mi lesz a sorsa. Úgy gondoltam, itt az ideje újítani a sima sütésen kívül, és mivel nemrég szereztem be néhány linzerkosárka sütőformát (a laposabbik fajtából), gondoltam remek alkalom kipróbálni. 

Így a sütőtök linzerkosárka töltelékeként végezte, és meg kell mondjam, újra kellett gondolnunk a viszonyunkat egymással. A felét diétásan (szénhidrát csökkentett módon) készítettem, a másik felét pedig hagyományos tönköly fehér liszttel. A receptben egy az egyben felcseréltem a liszteket, így a leírás jó mindkét tésztához. A Szafi reform süteményliszttel készített kosárka gluténmentes, így gluténérzékenyek is fogyaszthatják..

Hozzávalók kb 15-18 kosárkához:

A tésztához:

A töltelékhez:

  • 20- 25 dkg sült sütőtök hús
  • 1 dl felvert tejszínhab (ha tejszármazék mentesen szeretnéd elkészíteni, akkor növényi alapút használj)
  • 1 db kisebb tojás
  • 2-3 dkg eritrit (vagy xilit, barna nádcukor)
  • 1 csapott kávéskanál fahéj
  • csipet só
  • (ha nem szénhidrát csökkentetten szeretnéd elkészíteni, akkor egy teáskanál mézet is tehetsz bele)

A díszítéshez néhány fél dióbél

Előmelegített 180 fokos (légkeverékes) sütőben süsd meg a feldarabolt sütőtököt. (nekem a nem túl vastag darabok kb 40-50 perc alatt sültek meg)

A hideg, darabolt vajat morzsold el a liszttel, a tojást keverd el a cukorral, csipet sóval, vaníliával. A kettőt dolgozd össze, gyúrj belőle tésztát. Először ragadósnak fog tűnni, de végül összeáll a megszokott vajas linzertésztává, gyurma állagú lesz. Tedd be a hűtőbe pihenni. Amíg a tészta pihen, vajazd ki a kosárka formákat. A tésztát ezután vedd ki a hűtőből, kicsit gyúrd át, ha túl kemény lenne. Nyújtsd ki kb 4ml vékonyságúra, és a kosárkák átmérőjénél kicsit nagyobb köröket szúrj ki belőle. Tapogasd bele a formákba a tésztakorongokat és előmelegített 170 fokos (légkeverékes sütőben) süsd elő őket kb 6-8 percig.

A megsült és kihűlt sütőtök darabokról szedd le a húsát, és egy tálban pépesítsd össze. Keverd hozzá az egész tojást, a fahéjat, eritritet (vagy más édesítőt), csipet sót, felvert tejszínt. Kanalazd bele az elősütött tésztakosárkákba és told vissza a sütőbe őket kb 20-25 percre. Az első 5 perc után tedd rá a tetejükre a fél dióbeleket, így biztosan nem fognak elsüllyedni a töltelékben. Tűpróbával nézd meg, megsült e a töltelék, de nem baj, ha még krémes állagú, hűlés közben lesz tökéletes. A lényeg, hogy már ne legyen folyós. Ha kihűltek, könnyedén ki tudod venni őket a formákból. Isteni uzsonna egy finom tea mellé ebben a szeles, őszi időben, ráadásul alig tartalmaz szénhidrátot. A tetejét áthúzhatod olvasztott csokival is. Igazi őszi ínyencség!

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: desszert