Webáruházunk a biztonságos használat mellett a felhasználói élmény javítása érdekében cookie-kat (sütiket) használ. Részletes információt a cookie-ról itt olvashatsz: Adatvédelmi tájékoztató

Termékek Menü

Tejporos golyócskák

Becsei Szeréna
2017. 01. 10. 14:35:10

Tejporos golyócskák

Lehet, furcsán hangzik, de én szeretem a tejpor ízét. Kedvelem a gyorsan összeüthető recepteket is, és ebben a desszertben ötvöződik e kettő. Az alapreceptet egy krisnás szakácskönyvben találtam, bár azt azért nem hinném, hogy autentikus indiai recept lenne. Egy kicsit finomítottam rajta a saját szájízem szerint. Mint a legtöbb keleti édesség, ez is igencsak tömény, édes, de elég is belőle egy-egy darab egy tartalmas ebéd után vagy egy jó feketekávé mellé.

Hozzávalók kb 12-15 pingpong nagyságú golyó készítéséhez:

  • 20-25 dkg tejpor (lehetőleg zsíros, vagy sovánnyal kevert zsíros tejpor)
  • 2 - 2,5 dl tejszín
  • 10 dkg cukor (vagy xillit, eritrit, ezekből az édesítőkből kevesebb is elég, mivel intenzívebb az ízük)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • egy csipet só
  • pár csepp citromlé

A díszítéshez használhatsz kókuszreszeléket, csokidarát, színes cukordarát, esetleg vágott/őrölt diót, mandulát.

A tejszínt verd fel kemény habbá, amikor már majdnem jó az állaga, adagold hozzá a cukrot, vaníliás cukrot csipet sót. ezekkel is verd addig, amíg a cukor nagyjából vagy teljesen feloldódik. Esetleg használhatsz habfixálót is, akkor tuti jó lesz az állaga. Ha barna cukorral dolgozol, akkor az megszínezi a tejszínt, és az egész édességet, nem zavaró mértékben. Ezután keverd össze a tejporral és a citromlével. Azért adtam meg egy körülbelüli mennyiséget mind a tejpornál, mind a tejszínél, mert az összekeverésnél lehet, hogy játszani kell egy kicsit a mennyiségekkel a megfelelő állag eléréséhez. Ebben a fázisban egy kicsit lágyabb, de jól formázható masszát kell kapnod. Ezután tedd hidegre, hogy egy kicsit még dermedjen. Ha sietsz, tedd a mélyhűtőbe egy 10-15 percre, ha ráérsz, mehet a sima hűtőbe egy fél-háromnegyed órára. 

Ha kellőképpen megdermedt a massza, nedves kézzel formázz golyókat belőle és forgasd meg a számodra kedves díszítőben. Ezután még mennie kell egy kicsit hűsölni a golyóknak, ám ezután ne maradt ,más, mint hogy jóízűen elfogyaszd.

Tipp: a golyók formázásánál rejthetünk a közepükbe esetleg koktélcseresznyét, meggybefőttel (lecsöpögtetve, minél kevesebb folyadék legyen benne), aszalt meggyet, diót, mandulát. 

 

                          1.Tudom, hogy vicces, de ilyen lesz a barna cukorral :)                                              2. Irány a hűtő                                                       

                              

 

3. Elkészültünk! :)

  

 

Tartalomhoz tartozó címkék: desszert