Webáruházunk a biztonságos használat mellett a felhasználói élmény javítása érdekében cookie-kat (sütiket) használ. Részletes információt a cookie-ról itt olvashatsz: Adatvédelmi tájékoztató

Termékek Menü

Túrógombóc zabkorpával

Becsei Szeréna
2017. 02. 03. 23:00:00

Túrógombóc zabkorpával, málnaszósszal

Imádom a túrógombócot. Édes, tejfölös, könnyen összedobható könnyű édesség. A hozzávalók számos módon variálhatók, helyettesíthetők ízlésünk, igényeink szerint. Lehet desszert, vacsora, uzsonna, mindig, mindenkor jólesik. Régen gyakran gondban voltam, mert vagy túl sok grízt tettem bele és túl kemény lett, akár az ablakot is bedobhattam volna vele, vagy keveset, akkor pedig szétesett. Valami könnyedebb receptet kerestem. Ekkor kaptam az ötletet, mi lenne, ha a hagyományos grízt zabkorpára cserélném?  Nem csak jobb állagot kapnék, hanem egy diétásabb változat is lenne, persze csak ha pl xilittel, eritrittel készíted.

Kipróbáltam, és tessék, bejött. Egy sokkal lágyabb, puhább állagú gombócot kaptam, ami még hidegen sem keményedik meg. Halleluja, még jobban imádom a túrógombócot! 

A túrógombóc alapja már megvan, ekkor elkezdtem az uncsi cukros tejfölt variálni, kicserélni, párosítani valami izgalmasabb ízzel Eddig ez az illatos, édes, fehércsokis málnaszósz lett a befutó. 

Hozzávalók a gombóchoz (kb 8-10 gombóc):

  • 250g tehéntúró
  • 3 evőkanál zabkorpa
  • 1db közepes tojás
  • csipet só
  • 1 vaníliás cukor

Hozzávalók a málnaszószhoz:

  • 3 marék málna (bocs, de nem mértem le a súlyát)
  • 1, 5 - 2 dl víz
  • 1 dl tejszín
  • 2 evőkanál cukor (édeítő, xilit, eritrit, stb)
  • csipet só
  • 1 evőkanál fehércsoki csepp
  • 2 csapott teáskanál keményítő

A pirított morzsához:

  • 8 evőkanál Szoó Judit Kilófaló zsemlemorzsa
  • 1 evőkanál vaj (vagy kókuszolaj)

+ pár kanál tejföl a tálaláshoz

Gombócok:

A tojást válaszd ketté. a sárgáját keverd ki a vaníliás cukorral egy tálban, majd tedd hozzá az áttört túrót a kissé felvert tojásfehérjét, csipet sót, zabkorpát. Jól dolgozd össze, és tedd félre pihenni. Tedd fel forrni a gombócok főzővizét.

 

Málnakrém:

A málnát a vízzel tedd fel főni egy edényben. Ha összerottyant, passzírozd át egy sűrű szitán. Az így kapott málnaléből vegyél ki kb egy merőkanálnyit, és egy másik edényben olvaszd fel benne a fehércsokit. Ha már teljesen krémes állagú, apránként adagold hozzá a többi málnalét, cukrot, csipet sót. A tejszínt keverd simára a keményítővel és ezt is add a málnás- csokis keverékhez. Főzd fel az egészet addig, míg be nem sűrűsödik. Egy hígabb puding állagot kell kapnod.

 

Főzés:

Ha közben felforrt a túrógombóc főzővize, vizes kézzel formázz kb pingpong nagyságú golyókat, tedd a vízbe, és újraforrástól számítva kb 4-5 percig főzd. A morzsát pirítsd meg egy serpenyőben egy evőkanál vajon aranybarnára. ha már szép aranyszínű, forgasd meg benne a zabpelyhes túrógombócokat.

 

Tálalás:

A málnás krémből készíts ágyat a gombócoknak egy tányéron, helyezd bele a krémbe a gombócokat, szórj rá és köréjük egy keveset a pirított morzsából is, majd locsold meg egy kevés tejföllel is.

Jó étvágyat! :)

Tartalomhoz tartozó címkék: desszert